© 2017 by Ecotone Architecture

Sea Side Residence

Η επιθυμία για έναν υπαίθριο χώρο διημέρευσης και δραστηριοτήτων (πλατεία) με ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα σε άμεση επικοινωνία με τους περισσότερους κλειστούς χώρους, καθώς και για ήπια επέμβαση με ένταξη στα φυσικά δεδομένα του οικοπέδου, οδήγησε σε αμφιθεατρική γραμμική διάταξη πέριξ ενός φυσικού πλατώματος.

            Η ορθή ενεργειακή συμπεριφορά του κελύφους, αποτέλεσε βασικό στόχο και επηρέασε εξαρχής τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η επιθυμία για θέα οδήγησε μεν σε μεγάλα ανοίγματα, των οποίων όμως ο προσανατολισμός και η γεωμετρία, δεν θα επιφορτίσουν θερμικά την κατοικία τους θερμούς μήνες, χάρη στον επαρκή σκιασμό τους. Η περίκεντρη χάραξη και το ανάγλυφο έστρεψε μεν την πλάτη του κτιρίου στον νότο, εξασφαλίστηκε όμως ο απαραίτητος χειμερινός ηλιασμός του εσωτερικού. Τα στέγαστρα και οι πέργκολες ως γραμμικά στοιχεία που περιτρέχουν το κτίριο σε μια μονοκοντυλιά, προσφέρουν προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και δημιουργούν μια ηπιότερη κλιματικά ζώνη, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό αρχιτεκτονικό στοιχείο της πρότασης.

Κατοικία πλάι στην θάλασσα

A residence that fits into the surrounding landscape and blends with its natural habitat, with the maximum integration of energy saving in every aspect of the design, was set as a goal from the beginning.

The two-level building is organized around an open sea-view courtyard, providing different climate - controlled outdoor living areas.

Summer use and NE orientation of the panoramic sea view, led to the design of big openings that unite interior and exterior spaces. A system of linear overhangs and pergolas run along the building like a serpentine, providing thermal and visual comfort and also characterizing the residence’s architectural form.

Passive design strategies implicated in the design:

Linear overhangs and pergolas shadow efficiently and protect from glare.

Sliding panels made of perforated-fabric, cut off the low-angle morning sun rays at the bedrooms’ veranda.

Cooling strategy is based on cross ventilation and stack effect from the top openings at the sitting room. Side ventilation cools the bedrooms.

High thermal mass helps in maintaining stable internal conditions.

Gravel covered roof provides green roof’s benefits

Βραβείο Κοινού - Vote Winner

Alumni’s Most Sustainable Project,

Poster competition during the Welsh School of Architecture MSc 20 Year Celebration event,

Cardiff, UK, 2013